De dirigent

Pieter van Nes

Pieter van Nes is een jonge dirigent en musicoloog die veel geprezen wordt om zijn kennis en kunde op het gebied van klassieke muziek. De uitvoeringspraktijk en het wetenschappelijke werk zijn voor hem onlosmakelijk met elkaar verbonden en zijn werkwijze is daarom altijd een symbiose van muzikaal enthousiasme en academische precisie.

Als instrumentalist is Pieter een gewaardeerd en geprezen kamermuziekspeler en begeleider, maar daarnaast heeft hij ook mogen remplaceren in professionele orkesten als Het Gelders Orkest en heeft hij met verschillende orkesten als solist opgetreden. Tijdens zijn conservatoriumopleiding klarinet, die hij volgde aan het ArtEZ-conservatorium bij Reinier Hogerheijde, bleek Pieters interesse in muziek veel breder dan enkel in zijn hoofdvak.

Hij volgde het bijvak piano, waarin hij zich met name richtte op het begeleiden van zangers en instrumentalisten, maar ook groeide zijn belangstelling en passie voor dirigeren. Hij volgde daarom ook het bijvak koordirectie bij Rob Vermeulen en hij volgde geruime tijd lessen orkestdirectie bij Otto Tausk.

Na zijn conservatoriumopleiding heeft Pieter zicht verder ontwikkeld aan de opleiding muziekwetenschap van de Universiteit Utrecht. Als musicoloog houdt Pieter zich hoofdzakelijk bezig met twintigste-eeuwse muziekgeschiedenis. Pieter was van 2010 tot en met 2014 dirigent van het Nederlandse Filmorkest. Na anderhalf jaar heeft hij nu het stokje met veel plezier weer terug in handen.